Office Design Is Bold and Spirited Composition | Limited Edition Design Studio

Facebook0
Facebook
Instagram0
Pinterest0
Pinterest
LinkedIn
SHARE0

Office Design Is Bold and Spirited Composition | Limited Edition Design Studio.

How did the client commission you the project (word of mouth, previous association)?

We have done 2 projects in clients residence building, that’s how we came in contact with each other.

  • Could you recall your first impression of the site? What did you visualize (design concept)?

Our site was a rectangular brick block given to us with no windows and no natural light. Our concept started coming in once we started with the planning.Being it a rectangular space we wanted to go ahead with linear office planning,form fits function just clicked into us, we had a requirement of 10 to 12 staff seating which we went ahead placed it lengthways, which created an ideal work space and a good passage to the whole office that’s how the linear and block pattern created a concept .

 

 

 

  • What was the brief given to you?

This was our clients first commercial office and also a merger of 4 companies they own Dev Tech , Dev Ornaments , Dev Coatings and Catalysts and Dev Chemindustries . They have varied of clients from different fields so they specifically did not want any theme which would go along the office , instead they wanted a space where just entering into the office would create a good impression on their different clients with keeping the the work ambiance in mind.

 

  • What is the design concept/intent? And how did you translate the brief into your design concept?

Keeping in mind our clients brief we wanted to create an very impactful reception area which would create an effect even while passing by the building passage.Our reception height was exaggerated through vertical channels that subjugate the walls. The uneven placement creates a bold and spirited composition that gives its unique sculptured quality. Viewed from the outside, the door is completely panelled with Walnut Brenta veneer, in traditional british pattern thus offering a warmer variation on the sophisticated theme from the reception.

  • How was the space when you ‘received’ it? What were the civil changes involved?

The site was in raw condition when we had received it, not much civil changes were done. We had to build washrooms and break the entrance wall to the office.

 

What were the most challenging aspects of working on this project?
We feel the whole reception area was a huge challenge for us. The vertical channels and the high gloss mirror finished ceiling I think were the most difficult out of all. The vertical channels were fitted on site first and then the lights were fixed in it. Managing the wires coming through it for the light were hidden and fixing two channels upon each other and also diffusing the light source. The reception ceiling was entirely Made in Acrylic Mirror making sure that the edges with straight and no waves were visible as that would have ruined the whole effect.

Even a tiny sand scratch was visible on the surface so customizing it on a running site was way more difficult than it seems. Another part was the Black Metal Elements that continue from Wall to the floor in Meeting room and Md Cabin 2.

  • How did you overcome the obstacles and conquer the challenges?

We had created Planned every material before our site started. We created Details, Drawings and 3d views for not just us and clients but also for the people working on it. Sometimes it’s very easy for a person who has designed it to understand, but for someone who actually make it on site its very difficult, so the 3d views helped us in it. Each Channel was given number and measurement which helped us in installation.

● What was the colour palette and materials you chose… and why?
Overall the Colour palette was very neutral – grey, brown, white and blue. The Meeting Room and Md Cabin 2 were similar creating 2 alternate blocks from outside. Ceiling went in continuation with wall in Grey Concrete texture and the rustic look was broken in by adding glossy back painted glass walls on either side of it giving it depth. Md Cabin 1 and Pantry were the other two alternate blocks which were in brown Wood and white brick wall was added to create the lightness. The Staff area was again is brown table top, Glossy Back Painted Glass on Overhead File
Storage with a Hint of blue.

 

  • Why were certain materials – for instance, glass or aluminum or wood) chosen over others?

We chose glass partitions instead of solid partitions in the passage for all the cabins as it would divide the whole space and would have made the office look smaller.

  • Has the furniture been picked off the shelf or customized? If picked from outside, from where?

All the furniture is customized.

  • What is the lighting strategy employed?

As there was no natural lighting in the office, it became vital to add enough light inside the space. Continuous angular Light Fitting was used in a linear way above staff area creating the Bright workspace and a modern outlook in design and lighting. Track lights were used in Md cabin 2 and Meeting room inside the metal element itself running from ceiling to wall. Reception Area was Lit by hidden lighting on channels and ceiling spots giving it a mesmerizing effect.

Brief description of innovative material applications/features.

The reception ceiling transforms the space by creating surprising new effects depending on where it’s viewed from. The entire ceiling features suspended acrylic mirror polygonal elements. Spots set in the gap between the glossy ceiling and the Channels illuminate the wall elements from above. The hidden lighting enhances the effect by making the walls glow. The Md Cabin 2 table is completely customized the Metal polygon Base of the table is the most interesting part, cutting in through it a Veneer finished Drawer in whole it gives an Edgy look similar to the background wall.

  • Can you elaborate/comment on important design details?

Details are the integral part of the whole Design not only it affects the look but also it affects the function of the space.

 

  • Describe how you have improved user functionality (with respect to space utilization and client requirements) through the interior design work for the said property

Planning with the rectangular block given to used it to our benefits fitting in all the requirements given to us by our clients. Creating linear staff seating resulted in a lot on space for other things like 2 MD cabins, meeting room for 5, pantry for 6 and enough file storage above the linear desk in the passage which we normally don’t get in other types on staff desk planning.

  • Are you and your clients satisfied with the way things turned out?

Our Clients were very keen on the project since day one as it was their first commercial office and they were satisfied with how the office turned out to be. We are now doing 2 more residence design for the same clients that itself says that they loved the office and are delighted about it. Reception Area- Suspended Acrylic Mirror Polygonal Ceiling. The Corian reception Desk follows the sculptural aesthetic, creating a cohesive space. The white reception desk made of solid surface picks up on the shape of the ceiling elements. The hidden lighting in the Vertical channels enhances the effect by making the walls glow. Walnut Brenta Veneer Panelling adds the traditional touch in Modern reception and creates a semi-partial visual treat from outside the office. White Brick wall on right.Wooden Flooring. The white reception desk made of solid surface picks up on the shape of the ceiling elements.

The hidden lighting in the Vertical channels enhances the effect by making the walls glow. Walnut Brenta Veneer Panelling adds the traditional touch in Modern reception and creates a semi-partial visual treat from outside the office. White Brick wall on left. Blue Fabric Sofa to add colour. Wooden Flooring.Meeting room on the Left – Black Metal element from Wall to Ceiling. Grey Concrete Texture on Wall with Glossy Brownback Painted glass. Grey Carpet on flooring. Staff Area with passage on right-Linear Staff seating,angular Lighting on the ceiling with Light Grey Back painted glass File Storage and Laminate Table Tops.

Wooden Flooring Md Cabin 1 – Wooden Panelling on wall and ceiling with a white brick wall on left. Corian Table Top.Grey Carpet on flooring. Md Cabin 2- Black Metal Angular Element which runs from a ceiling and tapers down the wall, Going on similar line are the tables polygonal metal base. Back Painted Glass on the right wall. Grey Carpet on flooring. Staff Area with passage on right-Linear Staff seating, Angular Lighting on the ceiling with Light Grey Back Painted Glass File Storage and Laminate TableTops.

Wooden Flooring.Pantry and Md cabin 1 alternate wooden block with Md cabin 2 and Meeting Room grey concrete block on right. Pantry with grey tile background and vinyl flooring. The reception ceiling transforms the space by creating surprising new effects depending on where it’s viewed from. The entire ceiling features suspended acrylic mirror polygonal elements. Spots set in the gap between the glossy ceiling and the Channels illuminate the wall elements from above. Left Chintan Patel Right Bhumika Patel Concept, concise to 30 words Materials used, with areas of application Fact FileLocation: Hubtown Solaris, Andheri – Mumbai.Details of the space (area in sq ft): 830 Sq.ft.Seating Capacity: 11 Staff, 3 M.D Cabin.

Bhumika Patel and Chintan Patel

 

Fact File
Location: Hubtown Solaris , Andheri – Mumbai.
Details of the space (area in sq ft): 830 Sq.ft.
Concept & Interior Design: Limited Edition Design Studio
Principal/ Creative Director: Bhumika Patel and Chintan Patel
Photograph credits: Phx India

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *