Concrete house in the Himalayas | Rajiv Saini & Associates - The Architects Diary

Concrete house in the Himalayas | Rajiv Saini & Associates

Concrete house in the Himalayas Designed by Rajiv Saini & Associates.

Description from Rajiv Saini & Associates

We were approached by clients (who were more friends by now, having worked on multiple projects together over the years) to build for them a holiday house they could enjoy with friends over long weekends, away from Delhi, where they lived. The site is a privately owned hill, located amidst the Himalayan ranges near the cantonment town of Kasauli, which is a two hour drive from the northern city of Chandigarh (designed by Corbusier).

The hill is a narrow linear stretch of land (measuring around 5 acres) running north to south, with a road winding around its foot on three sides. Not wanting to see the sight of a fleet of cars (that would normally accompany the holidaying entourage) around the house, we took a motorable road up the hill to about three fourths the ascents, where we tucked a cave like car park into the hill. From here one can either take the timber stairs, or the open hydraulic platform lift ( a concession for the elderly parents who equally use the house in Delhi’s harsh summers) that takes one to the wooden cantilevered walkway bridge leading to the front door.

In the lower western volume are located 2 bedrooms, a Multimedia room, stores and a small massage and steam room. Bedrooms and bathrooms in each wing are arranged as a series of independent volumes cantilevering out from the hill slope, with all of them opening out onto wooden decks.

Teak timber has been used for floors throughout the rooms while local Indian grey slate lines the surfaces of the interstitial circulatory corridors, continuing the grey of the exposed concrete ceilings and walls. A free-standing centrally located fire place with a copper chimney delineates the living from the dining area. Similar copper pipes have also been used to channel rainwater elsewhere, when negative ceiling slopes cause water to collect in central areas.

A large cantilevered wooden viewing deck, a couple steps higher than the house, offering stunning views of the snow capped peaks has been created on the northernmost tip of the hill.

 

  

SOURCE

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *