AJA Restaurant Interior Design-Chandigarh | Arch.Lab - The Architects Diary

AJA Restaurant Interior Design-Chandigarh | Arch.Lab

AJA Restaurant Interior Design-Chandigarh | Arch.Lab

‘AJA’- attempts to create an intriguing experience by creating an unexpected landscape in a familiar urban setting- Chandigarh.

We at Arch.lab, conceived this project as a space where nature fuses with art, creating a unique environment reflecting the character of the city. The space is also designed to favor interactions, exchanges and relationships, thus making the whole experience more meaningful.

‘AJA’ Restaurant Interior Design-Chandigarh offers a completely unseen world with a unique blend of nature with architecture. The entire space is sunken to separate it physically and psychology from the outdoor environment.

Ramp acts as a bridge between the two environments, leading to a transition from outdoors to indoors. This takes a person’s body and minds through a journey of our very own – Garden of Herbs,   which evokes the senses of sight and smell with its aroma and flavors.

Among the multitudinous materials, the most significantly used is Concrete which gives an impression of a monolithic creation. Concrete “The Molten Stone” as often referred by Le Corbusier, is an impeccable choice to give our artistic impressions a permanent physical form fused with life. The freedom of casting concrete in any form was sensitively explored to achieve the desired impact and finishes.

Space is centered around ‘The Community Table’ which summarizes the whole concept of Aja. It also emphasizes on the sense of community and collaboration.

The graphic brings to life the story of food, inspiring food lovers to think about its diversity. It also attempts to play with the idea of contemporary urban food culture.

Adding warmth to the space is this art of ‘Emerging Blocks’. All wooden blocks of varying heights were individually placed to create the desired three-dimensional expression and a natural play of wooden texture.

A whole family of furniture was designed and developed to complement the special character and together create a unique landscape. An object emerges from ground through a network of metal pipes and ends with a bold wooden top or stone top in case of tables. The same labyrinth of metal pipes merge with the floor creating a base for the solid wooden chair tops to standout.

Most of the elements for ‘Aja’, such as the concrete wall panels, vertical light fixtures and furniture have been fabricated in and around the site keeping in mind the sustainable concept of ‘zero km market’. Garden of Herbs furthermore adds to the concept.

 

  • Architects : Arch.Lab

  • Location : Sector 11, Chandigarh, Chandigarh, India

  • Design Team : Harsimran Singh, Mohit Vij, Taruni Aggarwal, Jasnam Kaur

  • Area : 900.0 ft2

  • Project Year : 2014

  • Photographs : Purnesh Dev Nikhanj

 

source 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *